Podologisch onderzoek

Anders dan je zou denken, zoomen we niet meteen in op je voeten. We analyseren je volledige bewegingspatroon. Want gaan, staan of lopen, is een samenspel van heup, rug, bekken, voeten… . En hoe je beweegt, is bij iedereen anders. Daarom nemen we ruim de tijd voor een aantal stappen richting de juiste behandeling.

Verloop

Breng dit zeker mee

  • Je identiteitskaart
  • 2 à 3 paar schoenen die je regelmatig draagt (sport- en werkschoenen)
  • Een short of korte sportbroek
  • Medische beeldvorming
  • Anamnese en klinisch onderzoek

    We stellen gerichte vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten en de oorsprong ervan. We bekijken eventuele vroegere medische beeldvorming en we polsen naar je verwachtingen. Daarna voeren we een grondig klinisch onderzoek uit waarbij we je mobiliteit, spierkracht en spierlengte beoordelen.

  • Biomechanisch onderzoek en bewegingsanalyse

    We onderzoeken in detail hoe jouw lichaam functioneert tijdens dagelijkse bewegingen en wanneer je bijvoorbeeld sport. Dat doen we met:

    Een stap- en loopanalyse: je gangpatroon wordt geanalyseerd op een loopband, met behulp van video-opnames door high-speedcamera's. Daarbij kijken we naar factoren zoals de afwikkeling van je voeten, de stand van je benen en eventuele ongelijkheden wanneer je beweegt.

    Een voetdrukmeting: we laten je op een footscan staan en stappen, die de druk meet op elk deel van je voetzool. Zo detecteren we drukpunten, afwijkingen in de belasting van je voet en eventuele disfuncties.

  • Bespreking en behandelplan

    Tijd om de resultaten van alle onderzoeken en analyses samen te overlopen en een behandelplan op te maken. Zo begrijp je ook zelf goed wat er aan de hand is en op welke manier we daar iets kunnen aan doen.

Podologische zolen of niet?

Alleen wanneer blijkt dat je voeten naar een meer correcte positie moeten bijgestuurd. Zodat je juister stapt en de ledematen hogerop ontlast worden en op hun beurt optimaler bewegen.

Advies op maat?

Dat krijg je altijd. Soms doet een ander type schoenen al wonderen. Met bijvoorbeeld een minder hoge hak of een steviger zool. Soms kan je met gerichte training al heel wat bijsturen. En wanneer dat nodig blijkt, verwijzen we je door naar een kinesitherapeut of arts in ons brede netwerk.